Satılan silah ve malzemenin özelliği, miktarı ve kime satıldığının İçişleri Bakanlığı tarafından kurulacak merkezi bilgisayar sistemine kaydedilmesini öngören ve 'silahlı magandalara'' uygulanan cezaları önemli ölçüde artıran yasa tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.
Silahlarla ilgili uygulamaların, AB mevzuatı ile yeni Türk Ceza Kanununa uyumlu hale getirilmesi ve mevcut yasaların tek yasada toplanması amacıyla hazırlanan 'Silah Kanunu Tasarısı'', silahları sınıflandırarak silahlar ile bunların mühimmatı, aksam, parça ve aksesuarlarının ithali, üretimi, satışı, satın alınması, imhası, edinimi, taşınması, bulundurulması, nakli, bunların her türlü izin ve kayıt işlemlerine dair esas ve usuller ile bunlara aykırılık halinde uygulanacak yaptırımları düzenliyor.
Tasarıya göre, kapasitesi 15 fişekten fazla olan veya basit yöntemlerle bu hale dönüştürülebilecek silah şarjörleri taşınamayacak ve bulundurulamayacak. Kişinin istemi ve mahkemelerce müsadere edilmeksizin kullanıma elverişli olmadığı için idareye teslim edilen silah ve malzemeler, valiliklere teslim edildikten sonra MKE tarafından imha edilecek.
21 yaşını bitiren, sağlık bakımından bir engeli olmayan, silahın kanuni yollardan temin edildiğini belgelendiren kişiler, silah ruhsatı alabilecek. Ancak, Türk Ceza Kanununun ilgili hükümlerine göre ceza alanlar, terör eylemlerine katılma suçunu işleyenler, devlet sırlarına karşı suçlardan hüküm giyenlere silah ruhsatı verilmeyecek.
Ruhsatlı ateşli silahı bulanan kişi, 1 yılda en fazla 200 fişek alabilecek. Kişi, ruhsatlı silahına uygun olmayan fişek bulunduramayacak. Silah sahibi, silahını ancak silah edinme izin belgesi bulunan kişilere satabilecek veya bağışlayabilecek.